• 1404/04/12
  • - تعداد بازدید: 12
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
به مناسبت ماه خودمراقبتی

به مناسبت ماه خود مراقبتی: توصیه های غذایی کارشناس تغذیه بیمارستان زرقان به بیماران دچار سنگ کلیه

نحوه‌ی تغذیه‌ی افراد می‌تواند نقش بسیار مهمی در پیشگیری، کنترل و حتی بازگشت سنگ کلیه داشته باشد.

البته توجه داشته باشید که این توصیه‌های تغذیه‌ای باید بر اساس نوع سنگ کلیه فرد که بر اساس آزمایش و آنالیز سنگ مشخص می‌شود، تنظیم شوند .

۱- سنگ های اگزالات کلسیم که شایع ترین نوع سنگ کلیه هستند:

- در این نوع سنگ ها مواد غذایی که باید محدود شوند شامل اسفناج، ریواس، چای پررنگ، شکلات، مغزیجات مخصوصاً بادام، سبوس گندم و دوز بالای مکمل ویتامین سی می شوند.

- افزایش مصرف آب حدوداً ۲/۵ تا سه لیتر در روز بسیار حیاتی است.

- مصرف کافی کلسیم از طریق موادغذایی‌ای مثل لبنیات به همراه وعده غذایی می‌تواند از جذب اگزالات در بدن جلوگیری کند.

- محدودیت نمک و پروتئین حیوانی نیز در این افراد توصیه می‌شود.

۲- سنگ های فسفات کلسیم : 

مصرف متعادل لبنیات و پرهیز از قلیایی کردن بیش از حد رژیم غذایی (به طور مثال پرهیز از مصرف مقادیر بالای سبزیجات یا برخی از مکمل ها)، افزایش مصرف آب و کاهش مصرف نمک در این افراد توصیه می‌شود.

3- سنگ های اسیداوریکی : 

- محدودیت مصرف گوشت قرمز، دل و جگر، غذاهای فرآوری شده و نوشابه گازدار در افراد مبتلا توصیه می شود.

- افزایش مصرف سبزیجات، میوه‌های کم قند، لبنیات و مایعات ضرروی است.

۴- سنگ های سیستئینی که بروز آن در افراد نادر است:

- مصرف مقادیر بالای آب (بیش از سه لیتر در طول روز) در این افراد توصیه می‌شود‌.

- کاهش مصرف نمک و پروتئین حیوانی نیز توصیه می‌شود.

در پایان به بررسی چند سوال رایج نیز می‌پردازیم:

آیا مصرف لبنیات در سنگ کلیه توصیه می‌شود؟

برخلاف تصور رایج، لبنیات در سنگ کلیه نه تنها ممنوع نیست بلکه در برخی از انواع سنگ ها مثل سنگ اگزالات کلسیم حتی مفید است. چون با اگزالات در روده باند شده و دفع می‌شود و از جذب اگزالات جلوگیری می‌کند. (البته مصرف لبنیات همراه با وعده غذایی)

 مصرف کلم و سبزیجات چطور؟ 

خانواده ی کلم ها (بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل) در مقایسه با سبزیجاتی مثل اسفناج، اگزالات پایین تری دارند و در اکثر موارد قبل مصرف هستند. (در حد متعادل) و در سنگ های اسید اوریکی، مصرف این سبزیجات به دلیل خاصیت قلیایی کننده آن ها حتی می‌تواند مفید باشد.

*حدیث ملک پور کارشناس تغذیه بیمارستان حضرت امام حسن عسکری(ع) زرقان*

  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 127415
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید